Dění před studiem Univerzity PL

02.11.2019

Důvod, proč se nyní pro něco rozhodnu, pramení z předchozích zkušeností. Díky tomu jsem si našla takové osobnosti, kteří jsou mi inspirací a posouvají mou maličkost dál. Ti, kteří mají odlišný přístup a takové znalosti, které jiní objeví za roky. Ti, kteří mi umožní dostat se rychleji k hodnotným a komplexním informacím, protože je zpracují a podávají srozumitelnou formou. Řekněme si to na rovinu, hledat nové informace, číst studie, filtrovat zdroje, vzdělávat se u těch nejlepších a poznávat opakovanou praxí, co sedí mě a pak i ostatním, to je jednak pekelně náročné na finance a zároveň full time job.

Nyní mám za sebou druhý víkend studia na Univerzitě Performance Lifestyle, která je již 3. ročníkem. Dovolím si vrátit se o pár let zpátky a sdílet, co tomu předcházelo. 

Byl duben 2016 a já jsem absolvovala první konferenci o sportovní výživě. Před začátkem promítali v sále videa jednotlivých přednášejících i členů panelové diskuse. S pusou dokořán jsem se dívala na cestu Adama Česlíka (to jsem ho ještě neznala) a postupný vývoj systému Performance training, který založil. Po skončení přednášek byla diskuse, které se též účastnil. Stačilo pár slov na to, abych si položila dvě otázky. Zaprvé: Kdo to sakra je? A zadruhé: Jak to, že toho tolik ví? Přišla jsem domů, otevřela noťas a začala googlit. Samozřejmě jsem ho sledovala všude, kde se dalo. Web, facebook, Instagram. Psal o věcech, o kterých nebyla jinde ani zmínka.

O pár měsíců později (když jsem ještě studovala prezenčně doktorát), jsem si ve školním copy centru tiskla první knihu od něj - Performance lifestyle 3.0, Optimalizace zdraví. (To byl červen 2016.) Co ti budu říkat. Tehdy to byla pro mě jakožto studenta pálka jako prase. Ale nikdy jsem toho nelitovala. Tu dobu jsem pociťovala tlačení žaludku po každém jídle a nedařilo se mi zbavit se toho za nic na světě. Poprvé jsem se seznamovala se suplementací na optimalizaci trávení (betain, kurkumin, glutamin, trávicí enzymy) a eliminačním protokolem potravin, který se lišil podle míry a množství potíží. Vyřadila jsem některá jídla. Už si to ani přesně nepamatuji, ale pak mě žaludek přestal tlačit a byla jsem schopna bez problémů trávit i těžká jídla s vysokým podílem tuků a bílkovin.

Tahle kniha o zdraví byla takový unikát, že jsem vůbec neváhala, když v roce 2017 vyšly další 2: Efektivní postupy pro přeměnu postavy a Fat Burning protocol. Četla jsem si o mýtech ve stravě, o hormonech, nastavení jídla (makroživin) dle individuality a typech tréninku. Byla jsem také na pár přednáškách. 

Nyní skočím rovnýma nohama do léta 2018. V tu dobu tvůrce Performance training a Performance lifestyle (kterého sleduji už pár let a zlepšuji si tak kvalitu svého života) vydal informaci, že od září bude otevřena univerzita. Což je série seminářů, kde se probírají různá témata (strava a trénink je jen zlomek většího celku). Moc jsem si přála tam být, jenže předchozích pár měsíců jsem měla dost těžké období (rozchod, stěhování, změna práce a učení se na doktorské státnice) a neměla na to ani finančně. Ale i tak jsem si vytiskla logo té univerzity a napsala jsem si nad to titulek: ,,Proč to všechno dělám?" A pod tím ,,Protože:" a to logo. Papír jsem si nalepila na skříňku naproti posteli. (To jsem měla spolubydlení a pokoj, který měl asi devět metrů čtverečních.) Pořád jsem se na to dívala říkala jsem si, že i když na to momentálně nemám, udělám všechno pro to, abych si zasloužila tam jednou studovat. Nejde o to, že bych musela projít nějakou přijímací zkoušou. Mám na mysli takový ten vnitřní pocit: patřím sem, zasloužím si tady být. Toho jsem chtěla docílit. A pak?...

A letos v létě (2019) byl vypsán další termín 3. ročníku univerzity, která bude probíhat od září 2019 do května 2020. Tentokrát s možností hradit částku po splátkách. Zrovna měsíc před touto informací jsem dostala přidáno v práci. Tak jsem si řekla: ,,Jooo, jdu do toho," a hned jsem poslala přihlášku.

Na možnosti kurzů pro výživového poradce jsem se dívala už dřív. Když mě začalo bavit cvičení, což bylo začátkem roku 2017. Řekla jsem si, že bych si udělala trenérský a výživový kurz. Abych měla ten papír, že jo. Protože bez papíru se tím nemůžu život. Tak jsem hledala, kam bych šla na takový kurz. Jenže v tu chvíli to bylo pro mě všechno drahé. To jsem ještě  dělala doktorát a tam jsem měla stipendium, se kterým se absolutně nedalo vyjít. Navíc některé kurzy byly mimo Prahu, což jsou další výdaje navíc. Nebo to bylo hodně časově náročné.

A i kdyby to bylo levnější a dobře dostupné, nikdy mě nezaujal žádný z nabízených kurzů. Protože v tu dobu už jsem se zajímala o jiný typ výživy a věděla jsem, že klasický kurz výživového poradce je mi úplně k ničemu. Sice jsou to kurzy, které jsou akreditované, ale reálně mě to nikam neposune. Jediná výhoda je ten cár papíru. To pak můžu jít pracovat do fitka a psát lidem jídelníčky. A to není to, co bych chtěla. Takže jsem si až doposud nic nevybrala.

Jakmile jsem se dozvěděla o 3. běhu univerzity, a ještě na splátky, věděla jsem, že je to ta nejlepší investice, jakou teď můžu udělat. To splatím do konce prosince a potom se můžu rozhodnout, co dál. Do konce roku 2020 bych ráda dokončila i trenérský kurz, který jsem začala dělat na přelomu zimy 2017 a jara 2018, když jsem ještě pracovala v gymu. Mám za sebou pár víkendů, ale nemám to dodělané. Zjistila jsem, že toho potřebuji vědět mnohem víc. A to především o sobě. Znát sama sebe, svoje limity, vědět, co dokážu, na co mám. A ráda bych získala takový stav kondice a vědomostí, abych si řekla: ,,Teď mám na to jít si dodělat ten kurz." A na těch znalostech pak mohla stavět dál. 

Tak to je krátké shrnutí toho, proč jsem si vybrala studovat právě tuhle univerzitu. Začalo to tréninkovými a stravovacími protokoly. Nyní je systém rozšířený do takové míry, kterou běžné kurzy nikdy nemůžou pojmout. Ani do šířky a ani do hloubky. Jsem vděčná za to, že můžu být při tom. Díky.


A já? Jsem si jistá, že už víš, kde mě najdeš :) ...

Katie, SimplyMyWorld.cz


Veškeré vydané články za rok 2019 a 2020 najdeš v knize Rekalibrace Lidské Bytosti